Mahmut Akbal: Ev alacaklar elini çabuk tutsun stoklar bitmek üzere

Mahmut Akbal: Ev alacaklar elini çabuk tutsun stoklar bitmek üzere

İstanbul’da çok hızlı değer kazanan bölgelerden bir olan Başakşehir’de hayata geçirilen 3. İstanbul Başakşehir projesinin en son etabı Hasbahçe Evleri bugün ASAFİO ortaklığının düzenlediği basın toplantısı ile tanıtıldı.  Hasbahçe Evleri 541 konuttan oluşuyor ve yüzde 51’i ön talep döneminde satıldı. Projede konutların fiyatları 841 bin TL’den başlangıç gösteriyor.

ASAF ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi ve Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal toplantıda yaptığı açıklamada, “Konut satışları gün geçtikçe artarak devam edecek, son aylarda gerçekleşen olumlu hava ile konut stoklar azalıyor. Konut almak isteyenler ileriki dönemlerde bu fiyatlara konut bulamayacaklar.” şeklinde konuştu.

Al Zamil, Adese, Seha Yapı ve Fuzul Yapı ortaklığı ile kurulan ASAF İş Ortaklığı’nın Başakşehir Belediyesi ile işbirliği yapılarak inşa ettiği 3. İstanbul Başakşehir projesinin üçüncü ve son etabı olan Hasbahçe satışa çıkarıldı.

Hasbahçe etabının tanıtım toplantısında konuşan ASAF Yönetim Kurulu Üyesi ve Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, ” Geçtiğimiz Eylül ayı içerisinde 150 bini aşan konut satışlarının senenin son çeyreğinde hızlanacağını düşünüyoruz. Her sene 650 bin çift evleniyor ve konut ihtiyacı her geçen gün dahada artıyor. Her sene 1 milyon civarında yeni konuta ihtiyacımız oluyor. Merkez Bankasının geçtiğimiz günlerede yeniden faizlerde indirime gitmesi sektörü canlandırdı. Yarım puan yapılan bir düşüş 200 bin satış getirdi. Biz özel bankalarında elini taşın altına koymasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Yabancılara konut satışları sektörün can simidi oldu

Akbal, “Yabancılara yapılan konut satışları markalı konut üreticilerinin can simidi haline geldi. Bu durum devletin yağtığı tedbirleri sayesinde oldu. Böylece yıllık 50 bin konut ve 7-10 milyar dolar arası bir gelirden bahsedebiliyoruz. 2018’de 40 milyon turist ülkemize gelerek 30 milyar dolar harcamıştı. Bu paranın bir kısmı yabancı tur operatörlerine gitti, yani tamamı ülkemizde kalmadı. Ev alan yabancı gezmeye gelen turistten farklı olarak, halkın arasına, sokaklara karışıyor. Markete, berbere giriyor., mobilya, beyaz eşya alıyor. Bu nedenle cari açığı azaltmak, sektörü daha da kaliteli noktaya taşımak, böylece tüm sektörlere can suyu sağlamak için tanıtım fonu oluşturularak fuarlarda, yurtdışında stratejik noktalarda yabancıya konut satışını daha da parlatmak lazım” şeklinde konuştu.

Konut stokları tükenmek üzere

ASAF ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi ve Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, iç pazarda ise her şeye rağmen 9 ay içinde sadece yüzde 15 küçülme yaşandığını, bu oranın otomotivde yüzde 50’ye yakın, beyaz eşyada ise yüzde 30’a yakın gerçekleştiğini belirtti. Mahmut Akbal, konuşmasına şöyle devam etti; “Konut satışları her geçen gün artarak devam edecek, stoklarda azalıyor. Konut almak isteyenler ileriki dönemlerde bu fiyatlara konut bulamayacaklardır. Stoktaki bu konutlar eski fiyatlarla mal edildi. İnşaat maliyetleri 2-3 seneye göre, yüzde 60, 70 oranında artış gösterdi. İleride bu artış konut fiyatlarına da yansıyacakdır. Stoklar birmeden şu an konut almanın tam zamanı.”