Marmara bölgesinde trakya tarafından Ege Bölgesine bağlayacak Çanakkale Boğazı’nın incisi için en net açıklama Başbakan Bilali Yıldırım’dan geldi.
Başbakan Binali Yıldırım, Çanakkale 1915 Köprüsü için temel atma tarihini kamuoyu ile paylaşarak tarfih verdi. Buna göre ilk kazma 18 Mart 2017 tarihinde vurulacak. Kısa bir sürede bitirilmesi düşünülen köprünün hizmete girmesiyle birlikte Marmara bölgesindeki trafik akışı bir ring gibi daha seri hale gelecek. 2017’nin 18 Mart Şehitleri Anma Günü’ne ayrı bir değer katacak olan temel atma töreniyle birlikte Çanakkale’nin çehresi de hızla değişime uğrayacak.
30 Haziran’da hizmete giren Osmangazi Köprüsü’nden sonra Ağustos ayının son haftasında hizmete girecek olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden sonra gündeme gelecek Çanakkale boğaz geçişi projesi yatırımcıların da iştahını kabartıyor.
Çanakkale 1915 köprüsü 2019 yılına kadar bitirilecek
Kuzey Marmara Otoyolu ile Kurtköy ile Sakarya bölgesi birbirine bağlanacak. Hatta Karadeniz Sahil Yolu’nun dahil edilmesi ile birlikte Adapazarı ve İzmit’in kuzeyinden İstanbul bağlantısı sağlanmış olacak. İzmir, Balıkesir gibi şehirler Çanakkale’ye yapılacak köprü ile Tekirdağ ili bağlantılı tercih edilebilecek yeni bir güzergah ortaya çıkmış olacak. 30 Haziran’da hizmete giren Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun en önemli ayağı olan Osmangazi Köprüsünün ardından gündeme gelen Çanakkale Köprüsü’nün devreye alınması ile bölge trafiği olağanüstü rahatlayacak. Taşıtlar köprüleri tercih edeceği için İstanbul, İzmit ve Bursa’da feribot kaynaklı araç trafiği yaşanmayacak. Marmara Ringi’nin tüm bağlantıları ile birlikte 2019 yılına kadar hayata geçirilmesi planlanıyor.
Murat DEMİR