Yabancı yatırımcılar’dan bir grup 320 konut aldı

Yabancı yatırımcılar’dan bir grup 320 konut aldı

İstanbul’da Avrupa Yakası’nda bulunan toplu konut projeleri, son zamanlarda yabancı yatırımcıların yoğun bir şekilde ilgi gösterdiği bölge oldu. Bu bçlgelere ise en yoğun talep Katar ve Çin’den geldi.

Son aylarda ülkemizde yaşanan döviz kurundaki artış ve sonrasında çıkarılan vatandaşlık teşvikleriyle, İstanbul’da Avrupa Yakası’ndaki toplu konut projeleri, yabancı konut alıcıları ve yatırımcıların ilgi odağı oldu. Bu bölgelere yabancı yatırımcılar arasında en yoğun ilgi Katar ve Çin’den geldi. En büyük ilgiyi Avrupa Yakasında Başakşehir, Esenyurt ve Beylikdüzü’ndeki toplu konutlar görüyor. Yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılar, konut yatırımının yanı sıra büyük projelere, otellere ve AVM’lere de ilgi gösteriyorlar. Yabancı yatırımcıların son zamandaki göztermiş olduğu bu talebin toplam değerinin 35 milyar dolar civarında olduğu ifade ediliyor.

‘Avrupa Yakası’ndaki müteahhitlere moral oldu’

TTR Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tataroğlu, son dönemde yabancı yatırımcıların Avrupa Yakası’ndaki projelere olan ilgisini şöyle anlattı. “Döviz kurundaki artış sebebiyle yabancı yatırımcının ilgisi daha fazla arttı” diyen Fatih Tataroğlu, “Özellikle Avrupa Yakası’nda havalimanına yakın olan bölgelerde, Başakşehir, Beylikdüzü ve Esenyurt’ta konut alımları arttı. Bunu birkaç gerekçeye de bağlıyoruz. Döviz artışıyla yabancıların alım kabiliyetlerinin artması, vatandaşlık mevzuatıyla alakalı düzenleme, son 1-1,5 ayda ciddi anlamda talebi arttırdı. Bunun yanı sıra Kanal İstanbul Projesi’nin bulunduğu bölgede de alımlar artmaya başladı” dedi.

‘Bir grup 320 daire satın aldı’

Son dönemde ülkemizde özellikle körfez ülkelerinden gelen Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan ve yeni dönemde Çin’den yatırımcıların markalı toplu konut projelerine talep gösterdiğini söyleyen Tataroğlu, “Bir daireden ziyade toplu alımlar söz konusu. Yakın zamanda bir projeden 320 daire, tek bir grup tarafından alındı. Zaten moral veren durum bu. Bireysel tek tek alıcılardan ziyade toplu alımlar söz konusu olduğu için, Avrupa Yakası’ndaki müteahhitlerin moralleri yükseldi” diye konuştu.

İstanbul’un en güzel bölgelerine Katar ve Çin ilgisi

Tataroğlu, “Bunlar yatırımın belli ölçekteki kısmı. Aslında ciddi anlamda İstanbul’un nokta projelerine, gayrimenkullerine alım için adımlar atıldı. Bu yakın zamanda yabancı sermayenin ülkemize girmesi açısından moral katacak. Müşavirliğini yaptığımız firmaların talepleri doğrultusunda mülk aldığımız bir yerde, 10 gün sonra aynı ürünü aynı fiyata bulamıyoruz. Daire alımında Katarlı’dan tutun da Kuveyt, Ürdün, Mısır gibi körfez ülkelerinin neredeyse tamamından talep var. Ayrıca Kanal İstanbul’un güzergahında alımlar var. Fakat büyük ölçekli alımlarla alakalı yani İstanbul’un göz bebeği dediğimiz projelerle alakalı Katar ve Çinliler gündemde. Bunların görüşmeleri de başladı” diye konuştu.

Yabancı yatırımcılardan otellere ve AVM’lere büyük ilgi

Yabancı ilgisinin yüzde 20’lik bölümünü yalı ve köşk satışlarının oluşturduğunu dikkat çeken Fatih Tataroğlu, “Bunun ana başlıklarını otel ve alışveriş merkezleri oluşturuyor. Bunlar çok yakın zamanda gerçekleşecek, alt yapıları hazırlanmış, belli aşamalara gelmiş konular. Yakın zamanda sadece Çinli ve Körfez ülkelerinin İstanbul’daki gayrimenkullere yönelik taleplerinin değeri 35 milyar doların üzerinde. Bu da ülkemize katkı sağlayacak boyutta bir bütçe. En önemli konu, yabancı sermayelerin buradaki alım kabiliyetini, alışveriş hacmini yükseltmesi açısından, ilgili kurumlar ve müşavirlik firmalarının hassasiyet göstermesi. Eğer doğru yönetilirse bu rakamların çok daha üzerine çıkılacağı ortada” diye konuştu.