Arsa alırken dikkat edilmesi gerekenler

Arsa alırken dikkat edilmesi gerekenler

Birçok yatırımcının arsa alma amacı farklı olabilmektedir. Bazı yatırımcılar satma amaçlı arsa satın alabilirken, bazı yatırımcılar ise üzerine ev yapma amacı taşımaktadırlar. Hangi arsa veya araziyi satın alacakları konusunda karar vermede bazı kıstaslar izlerler. Bu kıstaslar en iyi arsayı en ucuz şekilde alabilmelerine olanak tanır. Arsa veya arazi alırken en çok dikkat edilmesi gereken faktöleri sizin için derledik.

Anlatımımıza geçmeden önce, arazi ve arsanın birbirinden farklı şeyler olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Arazi dediğimiz şey, imarı olmayan ham toprak parçaları olarak bilinmektedir. Bu alanlar genel olarak tarım amaçlı kullanıldığı için arazi olarak adlandırılmaktadır. Arsa dediğimizde ise, sınırları olan, içerisinde bağlı olduğu beledye tarafından bina yapılmasına izin verilen yer olduğu akla gelir. Konut yapımı için genelde arazi yerine arsa tercih edilir.

1) İmar Planı: Tüm yapacağınız işlemlerden önce, imar planı kontrolü büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla almayı düşündüğünüz arsanın üst ölçekli yapılan planlara uygun olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bölgenin imar planı, sizin planladığınız konut ve benzeri yapılar için uygunluğu çok önemli kabul edilebilecek bir kriterdir. Özellikle göl, dere veya deniz kıyılarında aldığınız arsalar için mutlaka imar planı değerlendirmesini yaptırınız. Çünkü bu tip yerlerde bulunan arsaların planlarında özel notlar yer alır ve bunlar o bölge için özel şartlar olarak değerlendirilir. Bu özel denilen şartlarla siz arsanın konut yapmaya münasip bir bölge olmadığını anlamış olursunuz. Arsaya ait mülkiyet işli imar planı örneğini alarak imar kanunun 16. ve 18. maddelerine uygunluğunu kontrol ediniz. Son olarak güncel imar durumu belgesi almanız sizin için daha güvenli olabilecektir. Bu belgeyi arsa sahibinin başvurusu ile temin edebilirsiniz.

2) Hisse Durumu: Arsaların hisse payından satış yapıldığı halde, diğer hissedarların arsanın tamamını sahiplenmesi gibi durumlar, arsa satışlarında çokça karşılaşılan durumlardır. Böyle bir belirsizlik varsa, bunun önceden giderilmiş olması sizin yararınıza olacaktır. Devlet elinde olmayan ve satışa çıkmış tüm araziler, tapu kütüğüne işlenmiş durumdadır. O halde kesinlikle tapusu olmayan arsa ve arazileri satın almamanızı öneririz. Çünkü tapusu olmayan bir arsayı satın almakla sadece kullanım hakkını satın almış olursunuz, bu mutlak bir hak değildir.

3) Konum Kontrolü: Bu da en çok dolandırıcılık yapılabilecek durumlardan biridir. Çoğu zaman arsa veya arazi alımlarında satılıyor olarak gösterilen yer ile esas satışa çıkan yer arasında farklılıklar olabilmektedir. Böyle bir problemi yaşamamak adına, mutlaka ilgili arazi veyahut arsanın yerinde görülmesi çok önemlidir. Bunun dışında kadastro müdürlüklerinden GPS ölçümleri de alabilirsiniz ama yine de eski yöntemi kullanıp kendiniz görmeniz daha yerinde olacaktır.

4) Emlak Vergisi ve Şerh Sorgulama: Bu bilgiler ışığında almak istediğiniz arsayı değerlendirebilirsiniz. Daha çok bilgi almak için bağlı bulunduğunuz kaymakamlık ya da Tapu-Kadastro Müdürlüğünden detaylı bilgi alabilirsiniz. Bağlı bulunan belediyeye gittikçe satın alınmak istenen toprak üstünde emlak borcu,tapuya ait haciz ve şerh konulup konulmadığını kontrol etmenizde yarar vardır.