Kentsel dönüşüme yeşil bir yaklaşım getiren Greenox, tamamlandığında dünyanın 2. ve Türkiye’nin ilk dikey ormanı unvanına sahip olacak. İstanbul’un merkezinde yer alan yeşil bina projesinin dış cephesinde yer alacak 900 ağacın ilki, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç’ın katıldığı törenle, 40 metre yükseklikteki saksıya dikilerek can suyu verildi.
Aycan-Feres İş Ortaklığı tarafından hayata geçirilen yeşil bina projesi Greenox’un ilk ağacı, 6 Temmuz Perşembe günü gerçekleştirilen törenle 40 metre yükseklikteki yerini aldı. Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç’ın katılımıyla düzenlenen törende, boyu 4 metre ve ağırlığı 330 kg olan melez servi ağacı dev bir vinçle 12. kata çıkarılarak dikildi ve can suyu verildi. Tamamlandığında dünyanın 2. ve Türkiye’nin ilk dikey ormanı unvanına sahip olacak Greenox’un ilk ağacının dikim törenine, Aycan Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tüfekçibaşı, Feres Gayrimenkul Eşbaşkanı Murat Yağan ile Greenox’un mimarı ve Feres’in ortağı Salih Çıkman’ın yanı sıra, proje yöneticileri ve basın mensupları katıldı. Binanın cephesinde yer alacak 900 ağaç ve 25.500 bitki, yatayda 2 dönümlük yeşil alana eşdeğer olacak. Avrupa’nın en yüksek yeşil duvarlarına sahip olacak Greenox, günde yaklaşık 15 metreküp oksijen üretecek.
İstanbul’da hızla devam eden kentsel dönüşüme “yeşil” bir yaklaşım getiren Greenox’a ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirten Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, “dikey orman” adı verilen konseptin, yeşilini kaybeden şehirlere çözüm olarak sunulan bir sürdürülebilir mimari örneği olduğunu belirtti. Belediye Başkanı, Greenox gibi vizyoner bir projeyi hayata geçiren Aycan – Feres İş Ortaklığı’nın temsilcilerine, tüm İstanbullular adına teşekkür etti.
İçi dışı yeşil bina
Dünyanın 2. ve Türkiye’nin ilk dikey orman projesi Greenox hakkındaki bilgileri, Mimar Salih Çıkman paylaştı. Yeşil bir bina yaratmak üzere Greenox’un dış cephesine yerleştirilecek ağaç ve bitkiler, şehrin nefes almasına yardımcı olacak. Oksijen üretecek bitki örtüsü, karbondioksit ve toz partiküllerini emecek. Isı ve nem yalıtımı sağlayarak, daha az enerjiyle, binanın yazın daha serin ve kışın daha sıcak olmasını sağlayacak. Dış cephede oluşturulacak zengin bitki örtüsü, bulunduğu bölgedeki biyolojik çeşitliliği artırırken, kanatlı canlılar için de yaşam alanı oluşturacak. Greenox’un yalnız dış cephesi “yeşil” olmayacak, LEED Gold adayı bina, kendi kendine yeten, enerji ve su tasarruflu sistemlerle donatılacak.
Dünyada mimarideki en son trendi temsil eden Greenox, insanoğlunun doğadan aldıklarını doğaya geri vermeyi hedefleyen bir yeşil dönüşüm projesi. İtalya’nın Milano kentindeki ilk dikey orman projesinin ardından hayata geçirilen 2. proje olacak Greenox’ta, ağaç ve bitkilerin dikimine Eylül’de başlanacak. İstanbul’un kalbi Büyükdere Caddesi’ne 420 metre mesafede, doğadan kopmadan yaşama fırsatı verecek Greenox, Kasım ayında tamamlanacak.
Bina cephesinin ağaç ve bitkilerle kaplandığı “dikey orman” konsepti, insanoğlunun doğadan aldıklarını doğaya geri vermeyi hedefleyen sürdürülebilir bir mimari örneği… Toplu taşıma merkezlerine yakın inşa edilen dikey orman projeleri, şehre giriş-çıkış trafiğinin azalmasına yardımcı oluyor. Yeşile özlemle şehir merkezinin dışında yaşayıp işe arabayla gidip gelen insanların, şehir merkezinde yaşamasını ve toplu taşımayı kullanmasını teşvik ediyor.
Dünyada mimarideki en son trendi temsil eden dikey orman projelerinin ilki, 2014 yılında İtalya’nın Milano kentinde inşa edildi. O yıllarda Milano, hava kirliliğinin en yüksek olduğu Avrupa şehirlerinden biriydi. İkonik görünümüyle kısa zamanda tüm dünyanın dikkatini çeken bina, yeşil alan olarak gezi rotalarına bile dahil edildi.
Rakamlarla Greenox
120 milyon TL yatırım değeriyle Kağıthane ilçesinde inşa edilen 17 katlı yeşil bina Greenox, Kasım ayında tamamlandığında, dünyanın 2. ve Türkiye’nin ilk dikey orman projesi olacak. 11,5 bin metrekare konut ve bin metrekarenin üzerinde sosyal tesis alanına sahip projede, 50 ila 91 metrekare arasında değişen 1+1 ve 2+1 daireler yer alacak. Greenox, ağaç ve bitkilerin yanı sıra, 400’den fazla insana ev sahipliği yapacak.
Son 1 yıl içinde, Sapanca ve Yalova’daki tesislerde 127 farklı türde yaklaşık 30.000 bitki proje için özel olarak seçildi ve yetiştirildi. Türler belirlenirken; binanın maruz kaldığı güneş ve rüzgârın yanı sıra, Kağıthane’nin iklimi dikkate alındı.
Greenox’un ön ve arka cephelerinde bulunan ve uzunlukları 1,5 ila 6 metre arasında değişen 211 saksıya 900 ağaç dikilecek.
Boyları 2 ila 4,5 metre arasında değişen ağaçların bulundukları yerde sağlıklı ve güvenli bir şekilde büyümesi için, özel önlemler alınacak. Dikilen her ağacın kök topu demir şeritler aracılığıyla saksının içine, çelik halatlarla da tavana sabitlenecek. Saksıların etrafındaki çelik halkalara lastiklerle bağlanarak, ağaçların hem sabit kalması hem de rüzgârda doğal bir şekilde sallanması sağlanacak.
Binanın yan cephelerine dikilecek bitkilerle, Avrupa’nın en yüksek yeşil duvarları yaratılacak. Ünlü Pisa Kulesi gibi 56 metre yükseklikte olacak duvarlara, toplam 25.500 bitki yerleştirilecek.
Dikey orman ve yeşil duvarlar için, oldukça hafif, gübreyle zenginleştirilmiş özel topraktan 550 m3 kullanılacak.
Greenox’un sadece ön ve arka cephelerindeki ağaç ve bitkiler, düz bir araziye hiç ara verilmeden yan yana ekilseydi, 1 dönüm yeşil alan yaratılmış olacaktı. Yan cephelerdeki bitkiler de hesaba katıldığında, bu rakam 2 dönüm yeşil alana eşdeğer oluyor.
Yan cephelerdeki bitkilerin dikimine Eylül ayında başlanacak. Proje tamamlandıktan sonra, dikey ormanın bakımı için uzman bir ekip çalışacak. Yılda 2 kez “uçan bahçıvanlar” halatlar aracılığıyla binanın cephelerinde dolaşarak budama yapacak.
Greenox’un dış cephesine yerleştirilecek ağaç ve bitkiler, şehrin nefes almasına yardımcı olacak. Günde 15 metreküp oksijen üretecek, karbondioksit ve toz partiküllerini emecek. Isı ve nem yalıtımı sağlayarak, daha az enerjiyle, binanın yazın daha serin ve kışın daha sıcak olmasını sağlayacak.
Dış cephede oluşturulacak zengin bitki örtüsü, bölgedeki biyolojik çeşitliliği artırırken, kanatlı canlılar için de yaşam alanı oluşturacak.
Ağaç ve bitkilerin günlük maksimum 7 ton su ihtiyacını karşılamak için, yağmur suyunun yanı sıra, lavabo ve duşlardan elde edilecek gri su kullanılacak. Akıllı damla sulama sistemiyle, her ağacın ihtiyacı kadar su ve gübre; mevsim, nem ve ısıya göre otomatik ayarlanarak verilecek. Su, binanın cephesinde yer alan 2,7 km uzunluğundaki sulama boruları aracılığıyla ağaç ve bitkilere ulaştırılacak.
Greenox’un yalnız dışı değil, içi de “yeşil” olacak.
Amerikan Yeşil Binalar Konseyi’nin dünyaca kabul görmüş LEED Gold sertifikasını almaya aday olan Greenox, kendi kendine yeten, enerji ve su tasarruflu sistemlerle donatılacak.
Binanın çatısında güneş panelleri yer alacak. Bu paneller aracılığıyla elde edilecek enerji, ortak kullanım alanlarının aydınlatmasında kullanılacak.
Greenox’un doğa dostu sistemleriyle, %70 daha az atık üretilecek. %50 daha az enerji, %40 daha az su harcanacak. Karbondioksit salınımında %39’a varan azalma sağlanacak.
Örnek bir şehir parkı
Greenox, dikeyden yataya yeşil dokuyu yayarak, çevresinde de adeta bir vaha oluşturacak. Binanın önünde yer alan Kağıthane Belediyesi’ne ait yeşil alanda; oturma, yürüyüş, oyun ve spor olanaklarını barındıran, yağmur suyu destekli otomatik sulama sistemine sahip, örnek bir modern şehir parkı, Aycan-Feres İş Ortaklığı tarafından yapılacak.