Sektörün önde gelen temsilcileri, bazı bankaların konut kredisi faizlerini yüzde 1’in altına çekmesiyle bekleyen yatırımcıların harekete geçeceğini, konut satışlarının yüzde 10-30 civarında artmasını bekliyor.
İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, yaptığı açıklamada, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile önceki gün bir araya gelmesiyle piyasalara yansımasının çok olumlu olduğunu söyledi.
Aşa, inşaat sektörünün geleceğinin açık olduğunu bunun net bir şekilde görüldüğünü söyleyerek, “Devletin sektöre desteği her geçen gün artıyor. Emlak ve inşaat piyasası dinamo bir sektör. Sektörün ilerlemesi için finans ayağının da harekete geçmesi gerekiyordu. Bankaların gerek devletten gerekse yurt dışından aldığı kredileri satması lazım ama satamıyorlardı. Çünkü faizler yüksekti, ortam gergindi. Böyle olunca onların da oranlarda indirime gitmesi gerekiyordu.” şeklinde konuştu. Nizametten Aşa, vatandaşın konut talebinin olduğunu bu talebin harekete geçmesi gerektiğini kaydederek şöyle konuştu:
“15 Temmuz’dan sonra vatandaşların ekonomiye güveninin arttığını düşünüyorum. Piyasalarda muhteşem bir rahatlama oldu. Halkın üzerinden bilinmeyen, tanımlayamadığı bir yük kalktı. Önümüzdeki süreç daha iyi olacak havasına girildi. Piyasalar da buna uyma yolunda. Özel sektör bu konuda üzerine düşeni yapmalı, yapıyor. Gayrimenkul sektörünün hareketlenmesi için üreticiler, devlet ve bankalar adım atmalıydı. Üreticiler çeşitli kampanyalar, devlet düzenlemeler yapıyor. Geriye tek kalan finans ayağıydı. Şimdi de onlar adım atıyor.”
Aşa, kredi faiz oranlarında düşüş yaşanmasıyla beklemede olan vatandaşların konut alacağını belirterek, “Faizlerin düşmesinin satışları ne kadar artıracağına dair şimdiden bir rakam vermek zor. Ancak ilk başta bile satışlar yüzde 10 artar. Kredi oranlarının düşmesi ve diğer alınacak kararlarla satışlar yüzde 30’a kadar çıkabilir.” dedi.
“Umarız faiz indirimi diğer bankalara da yayılır”
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Emlak Konut GYO’nun darbe girişimi sonrası çok hızlı bir şekilde başlattığı tarihi kampanyanın özünde ülkede birlik ve beraberlik mesajı taşıdığın konut almak isteyenlere de büyük fırsat sunduğunu belirtti.
Ülkemizdeki bu zor günlerin hep birlikte el birliği ile aşılabileceğini söyleyen Durbakayım, “Kampanyada finans sektörü eksikti. Nitekim kampanyanın başladığı günlerde bu birlikteliğin daha da güçlenmesi, yaratılan sinerjinin daha çok etki yaratması için finans sektörünün de güç vermesi gerektiğini söylemiştik.” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da kredi faiz oranlarının düşürülmesi hususunda bankalara sürekli çağrıda bulunduğunu anımsatan Durbakayım, “Cumhurbaşkanımızın ve sektörümüzün bu sesine ilk olarak Ziraat Bankası’nın olumlu yaklaşması bizi çok sevindirdi. Diğer bankaların da bu konuda çalışmalar yaptığı duyumunu alıyoruz. Umarız bu güç birliği yaklaşımı genele yayılır ve faiz oranları yüzde 0,70 sevilerine kadar geriler.” diye konuştu.
“Bekleyen yatırımcı ve alıcı harekete geçecek”
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, konut kredisi faizlerinin düşmesi gerektiğine dair sürekli çağrıda bulunduklarını söyleyerek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirim kararlarına rağmen bankaların şimdiye kadar direndiğini söyledi.
Şu ana kadar yüzde 1,10 ve üzerinde seyreden faiz oranlarının yatırımcıları ve alıcıları beklemeye geçirdiğini dile getiren Tavukçuoğlu, “Faiz indirim beklentisi yüzünden alıcılar temkinli ve beklemedeydi. Hem komşu ülkelerdeki karışıklıklar hem terör saldırıları hem Ramazan hem de yaz tatili derken, inşaat sektörü durağan bir döneme girmişti.” diye konuştu.
Melih Tavukçuoğlu, 15 Temmuz darbe girişimiden sonra inşaat sektöründe başlayan seferberlik sonrası Erdoğan’ın banklara yaptığı faiz indirimi çağrısının çok önemli olduğunu belirterek, bu çağrıya ilk cevabın Ziraat Bankası’ndan geldiğini, Dernek olarak Ziraat Bankası’nın başlattığı ve bazı bankaların sürdürdüğü kredi oranı indiriminin diğer bankaları da harekete geçirmesini istediklerini anlatan Tavukçuoğlu, faiz oranı indikçe aylık ödeme tutarlarının düşeceğini söyledi.
Tavukçuoğlu “Böyle olursa insanlar konut kredilerini 10 yıl gibi çok uzun vadede ödemekten yana kullanır. Ayrıca oturmaktan ziyade konut alımı, yatırım aracı olarak yeniden popüler hale gelecektir. Bankaların yapmış olduğu bu ilk adımın etkilerini kısa zamanda konut satışlarında göreceğimizi düşünüyoruz. Çünkü uzun zamandır, konut alıcısı bu indirim kararını bekliyordu ve konut alımını ileri bir tarihe ertelemişti. Konut fiyatları sadece kredi oranlarındaki indirim nedeniyle artmayacak. Şu an konut fiyatlarında yaklaşık yüzde 35 oranında bir indirim söz konusu. Konut almak için en doğru olan bu zaman diliminde faizlerin de inmesiyle konut satışları yüzde 10 oranında artacaktır.”
“Yüzde 1 psikolojik eşikti oda aşılacaktır”
Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, banka faizlerinin düşmesinin sektöre mutlaka olumlu yansıyacağını “Konut kredilerinin yüzde 1’in altına düşmesi çok önemli. Çünkü bu psikolojik bir eşik. Ev sahibi olmak isteyen birçok tüketici banka faizleri nedeniyle çekinceye düşerken faizlerin bu eşiğin altına düşmesi sayesinde tüketicinin endişeleri ortadan kalkacaktır.” dedi.
Elmas faizler yüzde 1’in üzerine çıktığında vatandaşların beklemeye geçtiğini, konut kredi faizlerinin düşmesinin özellikle de biten konutların satışının bir an önce gerçekleşmesinde etkili olduğunu, böylece stokların eritilebildiğini söyledi.
Elmas, faiz indirimini şuşekilde değerlendirdi:
“Ülkemizin zor bir süreç geçirdiği bu günlerde gayrimenkul sektörü karlarından feragat etti ve gerçekleştirdiği kampanya ile faizi yüzde 0,70 seviyesinde sabitledi. Ancak takdir edilmesi gerekir ki gayrimenkul sektörünün de bunu belli bir süre göğüsleyebilmesi mümkün. Bu nedenle sektördeki hareketliliğin uzun soluklu olması için bankaların da taşın altına elini koyması önemli. Bankaların faizleri geri çekmesiyle konut satışlarındaki canlılık korunacaktır. Bizim beklentimiz konut kredi faizlerinin 120 ay için yüzde 0,90 seviyesine çekilmesi yönünde. Gayrimenkulün birincil yatırım aracı olarak kabul edildiği ülkemizde, faizlerdeki düşüş, bekleyen talebi uzun vadede harekete geçirecektir ve böylelikle de sektör hedeflediği 1 milyon 400 bin konut satışına ulaşacaktır.”
İlk 6 ayda 630 bin 799 konut satıldı
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından (TÜİK) yayınlanan konut satış istatistiklerine göre bu yılın ilk 6 ayında Türkiye genelinde 630 bin 799 konut satıldı. 2016’nın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,67 düşüş yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre Türkiye’de ocak ayında 84 bin 556, şubatta 101 bin 703, martta 117 bin 205, nisanda 106 bin 348, mayısta 114 bin 800 ve haziranda ise 106 bin 187 konut satıldı.