2022 Şubat ayında toplam 97 bin konut satıldı

2022 Şubat ayında toplam 97 bin konut satıldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı şubat ayında konut satışlarına ilişkin istatistiklerini açıkladı. Buna göre, 2022 şubat ayında Türkiye’de konut satışları, geçen senenin aynı ayına göre yüzde 20,1 artarak 97 bin 587 oldu.  

TÜİK’in konut satışı verileri hakkında bilgiler veren Gayrimenkul Danışmanı Gülcan Altınay, “Türkiye’de konut satışlarında İstanbul 18 bin 752 konut satışı ve yüzde 19,2 ile birinci sırada. İstanbul’u 8 bin 464 konut satışı ve yüzde 8,7 payı ile Ankara, 5 bin 575 konut satışı ve yüzde 5,7 payı ile de İzmir takip etti. 23 konutla Ardahan, 40 konutla Hakkari ve 47 konutla Bayburt ise en az konut satışının olduğu iller olarak dikkat çekti” diye konuştu

Yabancılara satışlar devam ediyor

Yabancıya satışın devam ettiğini söyleyen Gülcan Altınay, “Türkiye’de 2022 şubat ayında yabancıya 4 bin 591 konut satıldı. Toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4,7 oldu. Yabancıların en çok ilk gösterdiği şehir 1958 konut ile İstanbul oldu. İstanbul’u 1099 konut satışı ile Antalya, 288 konut satışı ile Ankara takip etti” dedi.

En fazla konutu İranlılar aldı

Altınay, 2022 Şubat’ta İran vatandaşlarının Türkiye sınırlarında 711 konut satın aldığını, İran’ı, 633 konut satın alan Irak, 509 konut satın alan Rusya vatandaşlarının izlediğinın bilgisini verdi.

Vatandaşlık alabilmek için geliyorlar

Ülkelere göre alıcıların tercihlerinin değiştiğine dikkat çeken Altınay şunları söyledi: “İlk sırada vatandaşlık var. Vatandaşlık dışında yatırım, kısa süreli tatil, emeklilik gibi farklı amaçlarla gayrimenkul alan yabancılar da var. Suudi Arabistanlılar, Ürdünlüler yatırım, Ruslar tatil, Iraklılar ve İranlılar ise oturma izni amacıyla Türkiye’den ev alıyor. Çinliler de Türkiye’nin Avrupa ve Amerika’ya kolay vize alabilen ülkelerden olması nedeniyle vatandaşlık almak istiyor.” 

Rusya vatandaşlarının ilgisi artacak

Altınay önümüzdeki aylarda BDE ve Avrupa’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar nedeni ile Rusya vatandaşlarının Türkiye’ye daha çok ilgi göstereceğini de sözlerine ekledi.