Türkiye’de geldiğimiz son zamanlarda konut fiyatlarında ve kiralarda gerçekleşen ciddi yükselişler herkesin gündemine oturmuş durumda. Sözcü Gazetesi’nden Batuhan Serim’in yapmış olduğu habere göre; kirada oturanlar evden atılma korkusu yaşarken, evi kirada olan vatandaşlar ise ‘Acaba evim ucuz mu kaldı’ diye kara kara düşünüyorlar.
Kendisine ev almak isteyen ancak gelirinden dolayı ev alamayan insanlar ise son günlerde milyonlarca lira istenen ev ilanlarına bakarak acı acı iç geçiriyorlar, evini mülkünü satmayı isteyenler, fahiş fiyatlarla alıcısını bekleyen lüks konut projelerine bakarak kendi konutunu değerlendirip mülküne değer belirliyorlar.
Geldiğimiz noktada ise özetle, kiracıların, ev sahibinin, satıcının ve alıcının piyasadaki ‘anormalliklerle’ boğuştuğu ilginç bir süreç görülüyor. Geçimekte zorluklarla karşı karşıya kalmış olan vatandaşlarımız ise bu son zamanlarda konut fiyatlarında ki yükselişlere tepki gösteriyorlar. Ev sahibi olmak isteyenler konut sahipleri tarafından hem fırsatçılık yapıldığını hem de yeterli denetimlerin olmadığına dikkat çekiliyorlar.
İstanbul’da Şişli ilçesinde mikrofon yöneltilen kişiler, “Konutların fiyatları ve de kira bedelleri uçtu gitti, bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Konutlarda fiyatlarda ve kira artışlarında keyfi belirlemeler yapılıyor mu ne dersiniz? İktidarın bu konularda yeterli bir denetim yaptığına inanıyor musunuz?” gibi sorulara cevap verdiler.
“Geçimimizi bile artık zor yapıyoruz”
Fiyatlar hakkında değerlendirme yapan Esat Erdem, ev almak sitesele bile araştırma bile yapamadıklarına dikkat çekerek “Şu gelinen son fiyatlar bizleri o kadar çok aşıyor kiç Ev kiraları zaten yakıyor, konut fiyatlarını düşünmek bile istemiyoruz artık. Ancak geçimimizi bile zor yapıyoruz bu dönemde. Yaptığımız tek şey ancak bu kadar. Evleri olan insanlar, evlerine kendileri istediği gibi bir değer biçiyorlar. Bununla ilgili denetimlerin yeterince olmadığını düşünüyorum. Herkes evibe keyfi fiyat veriyor” şeklinde konuştu.
“Ev sahipleri keyfi belirleme yapıyor, denetim de yok”
Fiyatlar hakkında değerlendirme yapan bir başka vatandaşımız da Nahide Güven ise artık ne ev alabileceklerini ve nede kirada oturabileceklerine dahir vurgu yaparak “İnanın artık 5 bin liradan aşağı kiralık bir ev yok Şişli’de. Kesinlikle ev sahipleri keyfi fiyatlar belirliyorlar. Yeterli bir denetimin de yapıldığını düşünmüyorum. Her şey ortada” dedi.
“6 ay önce askere gidip geldim, kiralar 2-3 kat artmış”
Konut kira ve satış fiyatları hakkında değerlendirme yapan bir diğer vatandaşımız olan Muhammed Emin ise konuyla ilgili şunları söyledi; “6 ay önce kadar askere gidip geldim ve her şeyin fiyatında 2-3 kat artış olmuş. Oturduğumuz semtte evlerin kiraları 2-3 kat artmış. Ben askere giderken evlerin kiraları 2 bin lira civarındaydı, şimdi ise kiralar 5-6 bin lira civarlarında. 3 bin liralık bulunan evler ise gerçekten oturulamayacak bir durumdai Bu şekilde fiyatlar nereye gidecek bilmiyorum, Kesinlikle ev sahipleri keyfi belirlemeler yapıyorlar. Ev sahipleri dolarda artışı görüyor, TL’nin düştüğünü görüyor, zaten bir tane kira geliri var, ‘neden daha fazla olmasın’ mantığıyla düşünüyor. Kimse kimseyi düşünmüyor bu zamanda. İktidarın kesinlikle yeterli denetimi yaptığına inanmıyorum, herkes kendisini düşünüyor. Bazıları kazanıyor, halk da, ‘nasıl geçiniceğiz, kirayı nasıl ödeyeceğiz’ derdine düşmüşler.”
“İnsanlar bu durumda fırsatçılıkta yapıyorlar”
Konut fiyatlarda fırsatçılığa da değinen Ferdi Özenç de “İnsanların bu durumda fırsatçılığı da var. Her şeyin önüne kılıf bulan hükümet buna konuda da bulabilir aslında” şeklinde konuştu ve “‘Şunu fiyatı geçemezsin de diyebilir’. Ancak ben insanların da çok fırsatçı olduğunu düşünüyorum. Mesela Elazığ’da, İzmir’de deprem oldu, konut fiyatları bir anda 2 katına çıkıverdi bir anda. İnsanlarımız böyle fırsatçı olduğu sürece, devlet buna demir yumruk indirmediğince bu da böyle devam eder. Bence şu an yeterli denetim de yok maalesef” dedi.
“Devlette bu durumu kontrol eden mekanizma yok”
İsmini söylemek istemeyen bir vatandaşımız da şunları söyledi; “Asgari ücretle çalışanlar vatandaşlaımızın Allah yar ve yardımcısı olsun, Kesinlikle ev sahipleri keyfi belirlemeler yapılıyorlar. Devletin bunu kontrol eden mekanizması yok maalesef. Sadece birkaç tane emlak şirketi üzerinden bunu baz almaları doğru değil. Bunların kayıt oldukları bir şey olması lazım kontrol altında tutalabilmesi için.”