Hükümetten ev sahibi olamayanlar için 2 yeni uygulama geliyor
Vatandaşın tasarrufunu kendilerinde değerlendirmesini hedefleyen bankalar birbirinden avantajlı konut hesapları oluşturuyor. Hesap açtıracak müşteriler için kimi bankalarda indirimli kredi imkanları, kimilerinde ise avantajlı paketler sunuluyor. Uygulamanın konut satışlarına kısa vadede etkisi olması beklenmiyor. Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun devlet katkısının konut satışlarına en az 3 yıl sonra, 2019’da yansıyacağını ifade etti. Ancak sektör uzmanları bu gelişmenin tasarrufu teşvik edecek olması nedeniyle yararlı olacağının altını çiziyor.
1-) KONUT HESABI UYGULAMASI
Konut Hesabı günlük vadeli olarak açılan ve en az 3 yıl boyunca 250 – 2 bin 500 TL arasında düzenli birikim yapılan mevduat ; hesabıdır. Devlet desteğinden yararlanmak isteyenlerin en az 3 yıl birikim yaparak ilk evini alması gerekiyor. 2016 yılında belirlenen devlet katkısı tutarları 36-47 ay düzenli birikim yapılması halinde en fazla 13 bin TL, 48-59 ay düzenli birikim yapılması halinde en fazla 14 bin TL, 60 ay düzenli birikim yapılması halinde ise en fazla 15 bin TL olacak.
BANKALARIN KONUT HESABI YARIŞI
Türk Ekonomi Bankası, TEB Konut Hesabı’nı portföyüne ekleyerek konut almak üzere birikim yapan müşterilerine birikimlerini destekleyici özel faiz oranlan sunacak. Banka ayrıca ilerleyen dönemlerde konut kredisi kullanmak isteyen müşterilerine indirimli kredi imkanları sunacak. Halkbank Konut Hesabı ürünüyle müşterilerine, özel faiz oranlan ve diledikleri tutarda ödeme yapma esnekliği sunacak. Ayrıca Konut Hesabı müşterileri, krediyi geri ödeme sıkıntısı çektikleri dönemlerde devlet desteği hakkından mahrum kalmadan yılda 2 defa para çekebilecekler. Garanti Genel Müdür Yardımcısı Onur Genç, uygulamanın konut edinmek amacıyla peşinat biriktirenleri teşvik ederek piyasayı hareketlendireceğini söyledi. Ziraat Bankası, tasarruf eğilimi olan müşterilerine avantajlı paketler sunacak. ING Bank, konut almak üzere birikim yapacak kişilere Turuncu Hesap’ı ek avantajlarla sunacak.
2-) GAYRİMENKUL SERTİFİKASI
Öte yandan SPK tarafından ‘gayrimenkul sertifikası’ diye yeni bir tebliğ yayımlanmak üzere. Gayrimenkul sertifikası ile ‘bir konutun tamamını satın alamayan’ ya da ‘farklı projelere yatırım yapmak isteyen’ yatırımcılar konutları istedikleri metrekare büyüklüğünde satın alabilecek. Böylece küçük yatırımcılar da gayrimenkul sektöründeki gelirden pay alabilecek. 100 metrekare bir evi alamayan vatandaş evin 10 ya da 20 metrekaresine sahip olabilecek.
SEKTÖR DETAYLARINI BEKLİYOR
KONUT Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, gayrimenkul sertifikasının küçük yatırımcılar için önemli bir enstrüman olduğunu söyledi. Ev almak için değil, eve yatırım yapmak isteyenler için sertifika sisteminin avantajlı olduğunu belirten Çelik, “Vatandaş bu proje güzel iyi de prim yapar diyor ama 100 metrekare alacak parası yok. İşte o zaman 10 metrekare 20 metrekare alıp proje bitince kârlılıktan payını alır.Bu sistemi desteklemekle birlikte endişelerimiz de var. Şirket kimin ev alacağını bilmediği içinde elinde belli stok tutmalı. Bunlar sonra alınmayınca ihale ile satıp geliri sertifika sahiplerine verilmeli. Ancak bitmiş bir projede kısa sürede satışta evler değerini bulmaz. Yatırımcının zarar etmesi söz konusu değil. 0 zaman inşaat şirketi zararı karşılamak zorunda kalır. Bu durumda sistemin işlemesinde sorunlar çıkar. Tebliğin son halini bilmiyoruz” dedi.
YeniBirlik