Kararlaştırılan teşvikler 1 Ocak 2019’da başlıyor

Kararlaştırılan teşvikler 1 Ocak 2019’da başlıyor

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan sıkıntılar sonrasında 2015’de çıkarılan bir yasa ile inşaat sektörü içerisinde yüzlerce işçi çalıştıran işyerlerine, ölüm ve sakatlıkla sonuçlanmayan iş kazası yaşanmaması durumunda firmalara teşvik verilmesi karalaştırıldı. Bu karar sonrasında aradan tam 3 yıl geçti ve şimdi yeni teşvik 2019 yılında başlayacak.

2015’de çıkarılan bu yasa ile inşaat sektöründe birçok işçi çalıştıran inşaat firmalarında, ölüm ve sakatlıkla sonuçlanmayan iş kazası olmaması durumunda inşaat firmalarına teşvik verilmesi planlanıyordu ve rradan geçen 3 yıl sonrasında yeni teşvik 1 Ocak’ta başlayacak.

Hürriyet Gazetesi’nden Noyan Doğan’ın yapmış olduğu habere göre, 2019 Ocak ayından itibaren, 57 bin işyeri bu yeni teşvikten yararlanabilecek. Hayata geçeçek olan bu yeni teşvik ile işverenlerin çalışanları adına ödediği primin bir kısmı devlet tarafından ödenecek.

Teşvik sayesinde iş kazaları azalacak

2015 senesinde çıkarılan bu yasa ile inşaat sektöründe iş kazalarının azaltması hedefleniyor. İnşaat firmalrının şantiyelerinde, ölüm ve sakatlık ile sonuçlanmayan iş kazası olmaması durumunda teşvik verilmesi öngörüldü. Çıkarılan bu yasa ile bu işyerlerine süre de verildi.

Yasa 80 sektörü etkiliyor

Devletin vereceği bu teşvikten faydalanabilmek için 1 Ocak 2016-31 Aralık 2018 tarihleri içerisinde 3 senelik bu süre zarfında ölüm veya sakatlanmayla sonuçlanan iş kazası olmamış olması gerekiyor. Yeni uygulamadan başta tekstil, madencilik, inşaat, otomobil, petrol olmak üzere; kimya, demir-çelik, çimento, denizcilik, boya, enerji gibi 80 yakın sektörde faaliyet gösteren işyerleri faydalanacak.

Verilecek teşvik miktarı ne kadar olacak?

İşverenden, çalışanları için prime esas kazanç üzerinden yüzde 3 oranında işsizlik sigortası fonu kesiliyor. Bunun yüzde 2’si işverene, yüzde 1’i de işçiye ait. 2019 başından itibaren teşvikten yararlanacak işyerlerinden yüzde 1 oranında kesinti yapılacak. Daha açık bir anlatımla, işverenin yüzde 2 olan işsizlik sigortası fonu kesintisi yüzde 1’e düşecek. Bu şekilde, işyerinden işçi katkısı da dahil toplam yüzde 2 oranında kesinti yapılacak. Bu da asgari ücretli çalıştıran bir işyeri için işçi başına işverene, 20.3 liralık destek anlamına geliyor. İşçinin aldığı ücrete göre teşvik miktarı 150 liraya kadar da çıkacak.

Destek 3 sene devam edecek

Verilecek teşvik süresi 3 yılda iş kazası yaşanmamış işyerleri için geçerli. 2019 başından itibaren 3 yıl boyunca, yüzde 1’lik prim desteğinden yararlanabilecek. 2021 yılı sonuna kadar işsizlik sigortası priminin yüzde 1’ini ödemeyecek. Kaza yaşanmadığı müddetçe de teşvik devam edecek.