Emlak vergisi için son gün yarın

Emlak vergisi için son gün yarın

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren emlak vergisinin bu ay başlayan ilk taksit ödemesi yarın bitiyor.

Türkiye’de yaklaşık 25 milyon ev sahibinin emlak vergisi ödemesi devam ediyor. Emlak vergisi, Mayıs ve Kasım aylarında 2 taksit halinde belediyelere ödeniyor. İşsizler, emekli maaşıyla geçinenler ev hanımları, geliri olmayanlar, gazi ve şehitlerin dul, yetimleri vergisinden muaf tutuluyor. Sıfır vergiden faydalanmak için evin brüt 200 metrekareyi aşmaması ve sadece bir konutun olması gerekiyor. Vergi muafiyetinden faydalanmak için mutlaka belediyeye başvurulması şartı bulunuyor.

Vergi muafiyeti uygulanıyor

Bu arada söz konusu evde bizzat oturmak şartı bulunuyor. Emekli maaşı dışında başka bir geliri olmayanlar sahip olduğu meskeni kiraya verip kendisi de kirada oturması durumunda hiç vergi ödemiyor. Ama emekli veya işsizler, kendine ait tek evini kiraya verip eşine, oğluna ya da kızına ait evde oturuyorsa vergi muafiyetinden ayrı tutuluyor. Ayrıca, bankada, birikimi ya da ikramiyesi nedeniyle faiz geliri olan emekliler emlak vergisi ödüyor. Emekliler ve ev hanımlarının 2017’de 30 bin lirayı aşan mevduat faizi, repo, döviz hesabı faizi, fon payı geliri gibi geliri varsa 2018’de sıfır oranlı Emlak Vergisi’nden yararlanamıyor. Diğer yandan evi dışında gayrimenkulü, örneğin arsası olan da vergi ödemek şartı bulunuyor.

Vergi iadesi kime yapılıyor?

Bu hakkını bilmediği için emlak vergisi ödeyenler, ödemenin iadesi için belediyelere itiraz ederek geriye dönük olarak 5 yıllık emlak vergisini iade alabiliyor. Bunun için de belediyenin emlak birimine başvuruluyor.