Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yayımladığı ve yürürlüğe giren yeni imar yönetmeliği, inşaat sektörünün talepleri doğrultusunda dikkate alınarak yapılan değişikliklerle yürürlüğe bugün başlıyor.
İmar yönetmeliğinde yapılan değişikliklere göre yapı ruhsatına uygun olarak inşaatı devam eden yapılarda plan iptal edilse bile yatırımcının kazanılmış hakkı korunmaya devam edecek.
Resmi Gazetede dün yayınlanan değişikliklerle mütahhitlerin istekleri ve rahatsızlık duydukları konular hakkında düzeltmelerle rahatsızlıkları giderilmiş oldu. GYODER, İNDER ve KONUTDER’in yapmış olduğu itirazlar doğrultusunda dikkate alınan noktalar hükümet tarafından düzeltilerek yürürlüğe girdi, yapılan değişiklikler şöyle:
1- Yeni yönetmelikte, yatırımcının iman planının iptal olması durumunda inşaatın duracağı ve mahkeme kakarına uygun bir imar planı hazırlanacağı yer alıyordu. Yeni yapılan düzenleme ile bu durum imar kanunu’nda yapılacak düzenlemenin ardından yapı ruhsatının alınmasından sonra müktesep hak getirilerek inşaatın yargı kararı ile durdurulması önlenmiş olması bekleniyor.
2- Emsalde eklenmeyen mescit olanları konut projesinde 100 metrekareden 15 metrekareye çıkarıldı, ofis projelerinde ise 200 metrekare4en 300 metrekareye çıkarıldı. Çocuk bakım üniteleri ve oyun alanlarının toplam 100 metrekaresi inşaatın emsale esas hakkı dışında tutuldu.
3- Kentsel dönüşüm yasası ile anlaşılan kat malikleri ve mütahhitlerin yüzde 25 ek emsal hakkı veren yönetmelik maddesi 1 Ekim 2017 itibari ile ortadan kalkıyordu. Bu durum, tahliye edilmiş yada yıkılmış ama yapı ruhsatı almamış olan bina sahiplerini ve yatırımcıları mağdur edecekti. Dün yapılan düzenleme ile 1 Ekim’den önce noter onaylı kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalayanların yapı ruhsat işlemleri önceki yönetmeliğin sağladığı inşaat hakkıyla yapılacak.
4- Taban alanına dahil edilmeyecek kullanımlarda, pergola,kameriye, sundurma, açık yüzme ve süs havuzlarının toplam alanı yüzde 10’dan yüzde 20’ye artırıldı.
5- Katlar alanına eklenmeyen hobi, jimnastik salonu, ve oyun odaları ile yüzme havuzu, sauna gibi sosyal tesis alanlarının büyüklüğü 500 metrekareden 1000 metrekareye artırıldı. Bodrum katlarda bulunan depolar için ise getirilen sınırlama tamamen kaldırıldı.
En küçük daire 28 metrekare olacak
6- Yönetmelikte mevcut yapı ruhsatı başvurularına ilişkin de düzenlemeye gidildi. Bu kapsamda yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce riskli yapı tespiti yapılmış ya da riskli alan kapsamına alınmış, maliklerin en az üçte ikisi ile noter onaylı kat karşılığı inşaat sözleşmesi düzenlenmiş olup, yapı ruhsatı düzenlenmemiş yapıların ruhsat işlemleri, talep edilmesi halinde 1 Ekim’den önce yürürlükte olan yönetmeliğe göre sonuçlandırılacak.Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce ruhsatı alınan ve inşaatı devam eden yapılara ilişkin olarak da ruhsat süresi içerisinde yapılan tadilat ruhsatı başvuruları, talep edilmesi halinde ruhsatın düzenlendiği yönetmeliğe göre sonuçlandırılacak.Yürürlüğe girecek yönetmelikte yer alan düzenlemeler arasında, 1+0 stüdyo dairelerin bundan sonra imar projelerine dahil edilmemesi, yeni tip konut projelerinde en küçük dairenin 1+1 ve minimum 28 metrekare olarak tasarlanması gibi yenilikler yer alıyor.
7- Balkonlar, kat bahçe, açık çıkmalar, teraslar, iç bahçe ve ara sahanlıklar, bina giriş holleri, kat holleri ve asansör önü sahanlıklarının tümü katlar alanına dahil olmayacak.