Müjde! Konutta KDV indirimi geliyor

Müjde! Konutta KDV indirimi geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ülkemizde gayrimenkulde konut sektöründe şu anda uygulanan KDV’nin sadeleştirilmesine yönelik çalışmasını tamamladı. Planlanan ikili sistem ile hesaplama konutun satış değeri ile metrekare birim fiyatı üzerinden hesaplanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı konutta KDV’nin sadeleştirilmesi için bir çalışma yaptı. Bu yeni model hem ev alacakları hem de konut üreten inşaat firmalarını rahatlatacak bir uygulama olarak lanse ediliyor. Bu planlanan yeni ikili sistemle 150 metrekare üzerinde olan evlerde yüzde 18 olan KDV yükünün azaltılması bekleniyor. Hesaplama konutun satılık değeri ile metrekare birim fiyatı üzerinden hesaplanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gıda ürünlerinin ardından konut sektöründe KDV’nin sadeleştirilmesine yönelik çalışmayı tamamladı. Hem tüketiciyi hem sektörü rahatlatacak yeni model Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak.

Vatandaşında sektöründe gözü KDV indiriminde

Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine göre tüketici ve sektörden gelen taleplerle devreye girecek ikili sistemle 150 metrekarenin üzerindeki yüzde 18’lik KDV yükünün azaltılması bekleniyor. Hesaplama konutun değeri ile metrekare birim fiyatı üzerinden hesaplanacak. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gıdada ilk adımı attıklarını, KDV’nin sadeleştirilmesine yönelik çalışmaların Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulduktan sonra adım adım uygulanacağını duyurdu. Hem vatandaş hem de sektörün gözü konutta KDV indirimine çevrildi. Gelir İdaresi Başkanlığı odalar, sektör temsilcileriyle gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında ikili KDV sistemine yönelik kapsamlı bir çalışma yaptı.

151 metrekare konut alındığında yüksek fahiş artışı olmayacak

Sektör temsilcileri konutta 1-2 metreyi geçmesi durumunda yüzde 18 KDV ödenmesinin usulsüz uygulamaları da beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Projede, satışta, tapuda evin net metrekaresinin kullanımını teşvik edecek vergi uygulaması görüşü ön plana çıkmaktadır. Yeni modelle tüketici 151 metrekare ev aldığında çok yüksek fahiş artışla karşı karşıya kalmayacak. Örneğin; 1 milyon liralık 150 metrekarelik daire 80 bin lira KDV ödenirken, 155 metrekarede ise 180 bin lira KDV ödeniyor. Yeni sistemle 5 metrekarelik bölüm yüzde 18’den vergilendirilecek bu tutar da 5805 lira olacak. Bu durumda ödenecek tutar 85 bin 805 lira olacaktır. Sektör temsilcileri yapılacak bu düzenleme ile 150 metrekare üzerinde konutlarda taleblerin deha da artacağını, sektörün canlanacağını, fiyatların da düşeceğini dile getiriyorlar. Böylece tüketici 160 metrekare konutta yüksek bir fahiş artışı ile karşı karşıya kalmayacaktır. Sıfır konutları kapsayan KDV indirimi olması halinde yapılacak olan indirim orana bağlı olarak değişecektir.

Ayrıca son dakika bilgisine göre kentsel dönüşümdeki yüzde 1’lik uygulama devam ederken, tapu harçlarında da düzenlemeye gidilmesi beklenmekte. Tapu harcı evin değerinin binde 20’si oranında alınıyor. Bugün itibariy ile 1 milyon liralık bir konutta alıcı 20 bin lira, satıcı da 20 bin lira tapu harcı ödemektedir.