İstanbul Boğazı’ndaki üçüncü köprü olan ve açılışı 26 Ağustos’ta yapılacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde kulelerin ve asma halatların led ışıklandırma işlerini 3’ü Antalyalı 11 endüstriyel dağcı yapıyor.
YÜKSEK KULELERE TIRMANIYORLAR
-
26 Ağustos’ta açılacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ndeki çalışmalar son aşamaya geldi. Üçüncü köprüde 700’ü mühendis 6 bin 500 personel 24 saat esasına göre çalışırken, 322 metre yüksekliğindeki kulelerin ve asma halatların led ışıklandırma işlerini 3’ü Antalyalı 11 endüstriyel dağcı yapıyor. -
İSTANBUL IŞIL IŞIL OLACAK Endüstriyel Dağçı Heval Kal, köprünün aydınlatma işlemlerinin tamamlandığını, testlerin yapıldığını söyledi. Köprünün kulelerinde çalışmanın heyecan verici olduğunu belirten dağcı Kal, “Yıllardır bu işle uğraşıyorum ama bu heyecanı yaşamak ayrı bir duygu. Muhteşem doğa ve deniz görüntüsü ayaklarımızın altında. Bu işlemler bittikten sonra İstanbul ışıl ışıl yeni gerdanlığına kavuşacak” dedi.
-
EŞSİZ MANZARA Boğazın eşsiz güzelliğinin tadını çıkarmak isteyenlerin özellikle Beykoz Anadolu Kavağı’ndaki Yoros Kalesi’nden çalışmaları ve manzarayı büyük keyifle izlediğini belirten Kal, İstanbullular’ın, boğazın her iki yakasından da bu muhteşem eserin gece görüntüsünün keyfini çıkarabileceklerini sözlerine ekledi.
-
16 MİLYON FARKLI RENK Köprünün ışık tasarımı için yaklaşık 5 milyon dolar harcanacağı tahmin edilirken, köprüde yüzde 40 tasarruflu led aydınlatma sistemi kullanıldı. Yaklaşık 4 bin civarında led armatürün takıldığı köprüde, 16 milyon farklı renkte senkronize ışık oyunları aynı anda uygulamaya konabilecek.
-
YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’e bakan kuzey tarafında inşa edilen köprü. İsmi 9. Osmanlı padişahı, ilk halifesi, ve Orta Doğu fatihi Yavuz Sultan Selim’e ithafen verilmiştir. Köprü güzergahı, Avrupa Yakası’nda Sarıyer’in Garipçe mahallesi ile Anadolu Yakasında Beykoz’un Poyrazköy semtinde yer almaktadır.
-
DÜNYANIN EN YÜKSEK KULESİNE SAHİP ASMA KÖPRÜSÜ Yapımı tamamlandığında, 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 320 metreyi aşan kule yüksekliği ile eğik askılı köprü sınıfında dünyanın en yüksek kulesine sahip asma köprüsü ve 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun asma köprüsü olacak.
-
AÇILIŞA CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KATILACAK Ülkemizin gurur projesini 26 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın katılımıyla açmış olacağız” dedi. Köprünün rekor bir sürede tamamlandığına dikkati çeken Arslan, “36 ayda bitirilmesi öngörülüyorken 27 ayda bitirdiğimiz bir projedir. Sadece İstanbul’un 3. gerdanlığını değil bununla birlikte açtığımız 235 kilometre 4 şerit gelişli 4 şerit gidişli otoyolu düşündüğünüz zaman devasa bir proje rekor sürede bitirilmiştir. Projenin maliyeti 8 buçuk milyar TL’dir. Bu büyüklükteki bir projenin 27 ayda bitirilmesi sadece Türkiye açısından değil dünya açısından rekor bir süredir” diye konuştu.
-
İSTANBUL’A NEFES ALDIRACAK Marmaray’ın hizmete girmesiyle birinci ve ikinci köprüyü kullanan araç sayısı geçen yıl 150 milyon yolcudan 141 milyona gerilemişti. 3. köprü ile birlikte İstanbul âdeta nefes alacak.
Boğaziçi ve FSM’de akaryakıt ve iş gücü kaybından doğan yıllık 1.8 milyar dolar zarar ortadan kalkacak.
-
BAĞLANTI YOLLARI DA KÖPRÜ ÜCRETİNE EKLENECEK Bakan Arslan köprüden geçiş ücreti ile ilgili olarak, “Otomobil için bedel 3 dolar artı KDV’dir. Köprünün geçiş ücreti için 1 Ocak’taki kur esas alındı.
-
REKOR SÜREDE BİTİRİLDİ Köprüde incelemelerde bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, peyzaj ve temizlik hariç Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve otoyolların tamamen bittiğini belirterek, “En geç Salı günü temizlik dâhil bütün çalışmalar bitmiş olacacak.